Saturn – velika planeta čije delovanje je neminovno, neizbežno a u većini slučajeva i ključno za razumevanje života pojedinca ili globalnih društvenih struja i kretanja, oduvek traži posebnu pažnju za tumačenje. Saturn diktira sva dešavanja od ljubavi, finansija, unutrašnjeg mira i sreće, duhovnosti, zdravlja sve do smene političkih struja, reformi unutar države ili bilo koje zajednice na globalnom planu. Simboliku ove planete mnogi povezuju sa zabranama, teškoćama, problemima, krizama, blokadama… No nije sve tako crno kao što inače astrolozi tumače kada je u pitanju kretanje ove uticajne planete. Ako svedemo simboliku Saturna na suštinu, shvatićemo da je on tu iz vrlo jednostavnog razloga – konkretno nam daje na znanje šta je ono šta nam treba, šta je ono što treba da izbegavamo, koje su naše odgovorosti i šta treba da ispunimo da bismo bili srećni, zadovoljni i ispunjeni.

Saturn u Strelcu

Krajem prošle, odnosno početkom ove kalendarske godine Saturn je promenio znak i iz sazvežđa Škorpiona ušao je u sazvežđe Strelca. Poslednji put Saturn je boravio u Strelcu pre 27,5 godina, a sada je ponovo tu da čovečanstvu ponovi sve lekcije koje simbolizuje Strelac, znak koji je Saturna primio u goste.

Na globalnom planu dok Saturn boravi u znaku Strelca možemo očekivati velike promene na svetskom nivou. Pre svega misli se na promene i reforme zakona, obaveze prema inostranim zemljama, sintezu novih i starih znanja vezanih za tehnologiju, filozofiju, medicinu, teologiju… Ni Hrišćanska crkva neće biti netaknuta, tako da smene i promene, kao i izražajniju odgovornost u politici i svakodnevnom životu možemo očekivati kada je Strelac aktiviran. Vratićemo se starim vrednostima i pitanjima morala, a na meti Saturna biće svi ljudi od autoriteta i moći, svi oni koji na bilo koji način vode narod i odgovorni su za njegovu sudbinun dakle političari, sveštenici, profesori univerziteta, vlasnici bogatih firmi, sudije i sudovi, ministarstva itd…

Ako ove uopštene, globalne uticaje koje Saturn iz Strelca šalje spustimo na individualnu ravan posmatranja svako od nas može očekivati da će doći u susret sa neophodnim znanjima koje mora da savlada (uključujući i ono što zovemo životna znanja), da preispita svoje delovanje po pitanju duhovnih i moralnih vrednosti, da čistog srca stupa u odnose, oseti duboku zahvalnost za ono što ima i počne da vrednuje one vrednosti koje njegovo sopstvo zahteva. Moraćemo da usavršimo svoju struku i prikupimo nova znanja, ma koja ta struka da je, da poradimo na kompetenciji za ono što radimo, proširimo vidike i sprečimo osećaj sopstvene mentalne ili obrazovne neadekvatnosti.

Za detaljnu analizu šta Saturn zahteva konkretno za određenu individuu treba videti njen natalni horoskop i aspekte s drugim planetama. O aspektima Saturna sa drugim planetama na nebu koje će se dešavati za vreme njegovog dugog boravka u Strelcu (oko 2,5 godine, do kraja 2017.) biće reči u narednim tekstovima.

Vuk Pavlović