Mars – planeta akcije, potencije, libida, muškog dela erosa, sirove slobodne volje i ekstraverzije ušao je u znak Vage 25.10.2017 i tu će se zadržati do 09.12.2017. S obzirom da je Mars vladar znaka Ovna i Škorpije a da je znak Vage opozitni znak Ovnu (nalazi se u opoziciji 180 stepeni raspona), jasno je da je Marsov položaj u Vagi u izvesnom smislu nepovoljan odnosno da ima dostojanstvo pada ( tzv. planeta u padu).

Mars i Venera

Dakle, Mars u Vagi je u padu, što znači da će morati da se prolagodi njemu neprirodnim funkcijama Vage: harmonija, balans, razumevanje, odmerenost… Prema tome, koliko god u ovom periodu bili besni, agresivni, pod uverenjima da smo u pravu itd. više će se pažnje posvećivati načinu na koji komuniciramo a ne suštini o kojoj govorimo, što je u izvesnom smislu frustrirajuće.

U isto to vreme, o čemu smo govorili u prethodnim tekstovima, Venera koja vlada znakom Vage i Bika, nalazi se u Škorpiji od 08.11-02.12, opozitnom znaku Bika (po istom principu 180 stepeni raspona) a Mars, kao što samo rekli jeste vladar Škorpije. Dakle Venera u Škorpiji takođe ima dostojanstvo pada.

Ovakva pojava da je jedna planeta u sedištu one druge, a ta druga u sedištu one prve (Mars u znaku u kom vlada Venera – znak Vage, i Venera u znaku kojim vlada Mars – znak Škorpije) naziva se recepcija. Uticaj ovakvog položaja se produbljuje s obzirom da su planete ne samo u sedištu one druge, već su i u padu, odnosno sedištu njima opozitne planete (a ne bilo koje druge!). Recepcija je moćan aspekt međusobnog “pomaganja”planeta, a ova recepcija će biti najjača u period od 19.11 – 26.11. Stoga je važno ovu sedmicu iskoristiti što bolje jer je ovakva zanimljiva konstelacija ipak retka.

U ovoj nedelji se preporučuje pre svega temeljno bavljenje svojim emocijama kao i partnerskim odnosom i novcem. Upravo će se u ovoj nedelji pružiti prilika za konačno isplivavanje istine na površinu. Mnogi parovi će se razići dok će drugi konačno priznati šta žele i osećaju. Osim toga dugoočekivan novčani priliv može se ostvratiti, ili obratno, možda ćete otplatiti dugove i krenuti poslovno na bolje. Detaljnije analize ove recepcije zavise od individualnih horoskopa i natalnih aspekata.

Vuk Pavlović