Od mnoštva aspekata koji se formiraju tokom godine na nebu u tumačenju celokupne atmosfere tokom jedne godine najveća pažnja poklanja se “krupnim planetama” tačnije planetama od Jupitera pa naviše (Jupiter, Saturn, Uran, Neptun i Pluton) kao i Mesečevim čvorovima koji se uvek nalaze u odnosu 180 stepeni jedan naspram drugog i zauzimaju znakove polariteta (svaki sedmi: Ovan-Vaga, Bik-Škorpija, Blizanci-Strelac, Rak-Jarac, Lav-Vodolija i Devica-Ribe). Ove planete osim što utiču na globalnu situaciju u društvu i kontrolišu procese transpersonalnog uticaja na život (naročito Uran, Neptun i Pluton), utiču i na svakog od nas pojedinačno, s tim što se tada ne mogu tumačiti generalizovano nego strogo individualizovano – jer svaki čovek je za sebe i ima jedinstvenu natalnu kartu, pa se uticaji na konkretan život pojedinca analiziraju posebno.

napeti-aspekti-2016-01

U 2016. godinu ušli smo sa velikim tzv. T-kvadratom nad promenljivim znacima (kvadrati se formiraju pod uglom od 90 stepeni, odnosno svaki četvrti znak, a kada su to promenljivi znaci misli se konkretno na četvorku znakova Blizanci-Devica-Strelac-Ribe). Naime, Jupiter je u znaku Device sve do oktobra, Saturn je u Strelcu cele godine i Neptun u Ribama takođe cele godine. Ovaj T-kvadrat kome nedostaju jedino Blizanci za potpuni kvadrat (sva četiri promenljiva znaka) spada u nepovoljne aspekte koji će obojiti više od pola ove godine. S obzirom da su promenljivi znaci pod vladavinom Jupitera i Merkura jasno je da se kvadrat odnosi globalno na mentalističke procese i da se dešava krupna transformacija i pomeranje fokusa mišljenja na neke šire stvari koje kroje naš život. Pod ovim aspektima pitanje sistema vrednosti, morala, kao i ideologija kojima se vodimo kroz život izbijaju u prvi plan. Na individualnom planu svako od nas će morati da promeni ideologiju kojom ide kroz život kao i da preispita svoje misli i preusmeri ih na novi pravac. Na koji način će ove promene uticati na život svakog od nas preko finansija, ljubavi, porodice, psihičkog balansa ili nečeg drugog treba analizirati posebno uz specifičnosti svake natalne karte. Detaljnije o ovom aspektu u narednim tekstovima.

Od oktobra meseca ove godine T-kvadrat i dalje traje kao napet aspekt, ali sada njegovo delovanje neće biti kroz promenljive znake već prelazi na drugu četvorku kardinalnih znakova (Ovan-Rak-Vaga-Jarac). Uran je cele godine u Ovnu, Pluton u Jarcu, a Jupiter prelazi u Vagu u oktobru. Nedostajući znak iz ove četvorke biće Rak, a osnovna problematika ovog aspekta odnosi se na polje međuljudskih odnosa, kao i reorganizacije i preraspodele “vlasti” odnosno postavljanje novih kriterijuma za sticanje statusa i kompetencija kako na individualnom tako i na globalnom planu. Sličan kvadrat imali smo na proleće 2014. O detaljima ovog aspekta kad nam se približi oktobar.

Vuk Pavlović