Prve Zemlji susedne planete su Mars i Venera, te im se tradicionalno od najranijih začetaka astrologije daje veliki značaj. Mars je naziv planete za grčkog pandana Ariesa – boga rata. U astrologiji Mars simbolizuje onu sirovu energiju koju čovek poseduje kao prirodnu datost i deo je kolektivnog i individualnog genetskog nasleđa. Kroz različite filozofske poglede ta energija je nazivana različitim imenima i poprimala je različite oblike a danas je najčešće određujemo kao libido – sveukupna pokretačka psihoseksualna energija.

mars-i-venera

Libido je karakterisan na najrazličitije načine: kao prirodna potreba koja navodi čoveka na rad i reprodukciju, kao sila koja je čoveku dodeljena da bi opstao a koja se oslobađa na različite načine, kao i u duhu Frojdove psihoanalize posmatrana kao energija koja je formativni činilac čovekovog razvoja, koja ima određene zakonitosti po kojima se investira i zadržava itd…

Vodeći se ovim zaključcima nije teško zaključiti da su osobe „marsovci“ vrlo živahne i energične, najčešće se bave sportom, organizacijom te ih ima u vojsci i policiji. Međutim, iskustvo nas je podučilo da Mars u zavisnosti od astrološke pozicije ili aspekata može da poprimi mnogo suptilnije i nežnije oblike, te da energiju usmeri na umetnost i izrazit umni i intelektualni napor. Upravo takav Mars jeste Mars u Vodoliji koji će se u ovom znaku naći od 10. novembra do 20 decembra 2016. godine.

Ovaj period biće obojen velikim promišljanjima o sebi i društvu uopšte. Svako od nas zapitaće se kakvom i kom društvenom sloju pripada, šta se od njega očekuje i koja znanja treba steći da bi se izbegla „socijalna patologija“ kojoj je ovaj Mars i te kako sklon. U ovom periodu moći ćemo na kvalitetan način da preispitamo sebe, kao i da potražimo astrološku pomoć, jer Vodolija je „majka“ astrologije, a planeta Mars će pojačati intenzitet intelektualnog napora da se do odgovora koji nas zanimaju što pre dođe, stoga u ovom periodu očekujte vrlo precizne i posebne analize iz oblasti astrologije, psihologije ili sociologije. U ovom periodu posebno se preporučuje relaksacija, jer je nervna napetost na visokom nivou, simbolično rečeno – nervni impulsi su mnogo brži nego inače. Pozitivni aspekti sa Saturnom iz Strelca i Jupiterom iz Vage definitivno će ovog Marsa naterati na intelektualni rad, stoga sve filozofske i egzistencijalne dileme neophodno je proveriti i preispitati.

 

Vuk Pavlović