Retrogradni Merkur

Kada je Retrogradni Merkur u pitanju, onda ovaj članak može da se zove i:

Retro Merkur ili kada stvari idu neplanirano

Poslednji ciklus retrogradnog hoda Merkur je započeo  9. aprila 2017. i završio 3. maja 2017. Čak i laici znaju da Retrogradni Merkur donosi prepreke, neočekivane obrte i probleme. Dva do tri dana pred početak retrogradnog kretanja Merkura se već oseća taj uticaj a isto tako i 2-3 dana nakon završetka se osećaju tragovi ovog perioda. Uticaj poslednjeg Retrogradnog Merkura osetiće se duže: sve do 20. maja 2017.

Malo o Merkuru i njegovom retrogradnom hodu

Planeta Merkur upravlja svim vrstama komunikacije, kao što su: pričanje, učenje, slušanje, čitanje, istraživanje, pregovaranje, kupovina i prodaja, upravlja važnim zapisima i dokumentima, ugovorima – usmenim i pisanim. Pod uticajem ove planete su kompjuteri, putovanja, transport… Kada se kreće retrogradno, u spomenutim oblastima nastaju problemi. Šta to praktično znači i kako se to odražava na naš svakodnevni život?
retrogradni-merkur
Prva stvar koju ćete primetiti kada nastupi retro Merkur, su nesporazumi i svađe na svakom koraku, gužve i zbrka u saobraćaju, kvarovi i problemi sa tehničkim uređajima, automobilima, telefonima, kompjuterima. Zato, birajte reči, pažljivo pišite vašu prepisku i obratite pažnju kada šaljete mejlove i poruke jer lako možete poslati na pogrešnu adresu.  Vozite pažljivo. Imajte strpljenja da saslušate sagovornika jer vrlo lako dođe do nesporazuma. Izbegavajte da putujete u ovom periodu jer može biti odlaganja, kašnjenja, problema sa kartama… zato ako idete na put obratite pažnju na dokumentima. „Lek“ za ovaj period je strpljenje i povećana pažnja.

Retrogradni Merkur: Šta ne bi trebalo da radite u vreme retro Merkura

Astrolozi preporučuju da ne kupujemo električne uređaje i kompjutere i da ne pravimo važne promene dok je Merkur retrogradan. Ne kupujte skupocene stvari jer lako možete napraviti pogrešan izbor. Ne potpisujte nikakve ugovore u ovom periodu, a ako baš morate, otvorite četvore oči, pažljivo pročitajte ili ako možete ostavite mogućnost da se može uraditi aneks ili napraviti korekcije zato što kad prođe retrogradni Merkur i vi pogledate potpisani ugovor, shvatićete da vam je nešto promaklo, da jednostavno niste sagledali stvari onakvima kakve jesu.
Ovaj period se smatra nepovoljnim za pokretanje novih poslova, novih ideja,  časopisa, sajtova, nepovoljan za sklapanje ugovora, potpisivanje ugovora, zakupa, davanje obećanja. Nemojte se  ljutiti ako vam gosti otkažu dolazak u poslednjem trenutku, ili partneri kasne na sastanak. Sve je nekako promenljivo, nestabilno i teško je predvideti kako će stvari odvijati u vreme retro Merkura.
Ako ste u prilici da birate kandidata za posao u vreme retro Merkura, lako se možete prevariti i zato je bolje sačekati da ovaj period prođe.

Retrogradni Merkur: Šta TREBA raditi u vreme retro Merkura

Vratite se nedovršenim poslovima, sređivanju onoga što ste zanemarili i ostavili nedovršeno. Oslobodite se odeće koju niste dugo nosili, sredite fioke. Otputujte u rodno mesto ako dugo niste bili ili negde gde vam je bilo lepo a dugo niste posetili to mesto. Ako imate priliku vratite se nekom starom poslu koji ste nekada započeli ili radili pa ostavili. Retrogradni hod Merkura nam je ostavljen da se osvrnemo i preispitamo, šta smo uradili, gde smo pogrešili. I, naravno, da dovršimo započete stvari kako bismo bili spremni za  nešto novo.
 …

Merkur će u toku ove godine  još dva puta biti retrogradan u sledećim mesecima:

 • 12. avgusta – 5. septembra, počinje u Lavu a završava se u Devici
 • 03. decembra – 22. decembra, u Strelcu
 Napisala: Sofija

Ostavite komentar

 • lili 2. maja 2017., 03:44 Odgovori

  Ovo za uredjaje i sastanke mogu da potpisem: crkla mi nova ves masina kupljena sredinom aprila, televizoru se pola ekrana ne vidi, a cak tri puta su me sigurni gosti ispaljivali za dolazak.

 • Cica 4. maja 2017., 10:50 Odgovori

  U periodu retrogradnog Merkura sam imalal kvar na kolima i otišla kod majstora da popravi. Sve je funkcionisalo kako treba do sledećeg dana kada se isti kvar pojavio ponovo. Opet kod majstora, da doradi popravku. Uobičajena situacija za retrogradni Merkur.

 • milena 6. maja 2017., 13:47 Odgovori

  Cerka mi ima u natalnoj karti retro Merkura, da li mi neko moze reci sta to znaci?

  • Sofija 6. maja 2017., 13:59 Odgovori

   Treba pogledati natalnu kartu. Ali ukratko: Inteligentne i zagonetne osobe sa bogatim unutrašnjim životom – zainteresovane i za tuđi unutrašnji život pa se, ne retko, bave primenjenom psihologijom i filozofijom.